Към днешна дата валидните регистрации на специализирани малки обекти за дестилиране или т.нар. "казани за ракия", са 1410 за цялата страна. Това съобщиха за БТА от Агенция "Митници", която води отчет на производителите, съгласно действащото законодателство.

Служителите на митническата институция извършват и проверките за незаконна дейност и нарушения във връзка с дейността по изваряване на алкохол. Освен рутинни проверки на регистрираните обекти, се проверяват и сигнали за нерегистрирани казани за ракия, съобразно сезонната им дейност, коментираха от Агенция "Митници".

За последните две седмици, само в района на митници Русе и Свищов, където вече е започнало изваряването на плодови ракии, са констатирани 20 случая на нерегистрирани обекти.

Най-честите нарушения, които проверяващите установяват, са изваряване на алкохол в нерегистриран обект, както и неправилно отчитане и облагане с акциз на алкохола, изварен в регистрирани обекти, коментираха от митническата агенция.

При контрола на нелегални съоръжения е важно те да бъдат проверени в момент на работа, тъй като притежанието на подобни нерегистрирани инсталации не е нарушение. Затова обичайно при подобни проверки задържаното количество вече дестилиран алкохол е малко.