Средновековен кладенец и огромна глинена делва са най-интересните находки, открити сред руините на крепостта на връх „Св. Неделя" край Златоград. Това е една от последните крепости в региона, паднали в ръцете на османските завоеватели, твърдят археолози. Всяка година местните хора почитат с курбан и панихида паметта на мъчениците.

„Крепостта се отбранява срещу османското нашествие и е превзета най-накрая, когато остава едни оцелял човек, той умира, но последните му горди думи са, че те умират, но от тяхната кръв техните потомци ще се родят и ще освободят отечеството. Аз съм убеден, че това е една от важните средновековни крепости. Има изключителна видимост към останалите крепости - в Източните Родопи като важната крепост Устра, и на запад се вижда чак до Беден и другите крепости към Смолянския край”, разказа проф. Николай Овчаров.

По думите му Златоград има изключително важно място на историческата и археологическата карта на България: „Един населена район с българомохамеданско население, в който има много силно християнство. Не случайно през 19 век това е едно от местата, където започва българското възраждане, първата църква така наречената - Стара църква от 1834 г.. По късно църквата от 1871 г. , след това по-късно училищата класни, килийни и т.н.”

В началото на XX. век на върха е издигнат параклис. В него днес се съхраняват откритите в района останки от средновековни съдове – вероятно от преди XIV век.

Кладенецът пък е дълбок 18 метра.

На върха ще бъде поставена паметна плоча, с думите на последния защитник на крепостта. Желанието на всички е курбанът да се превърне в традиция.