Жителите на Рибарското селище Ченгене скеле в района на Отманлий край Бургас са притеснени от червения код за силен дъжд и вятър в района. Там миналата година имаше две сериозни бури, а трима души намериха смъртта си. Десетки лодки бяха отнесени, а голяма част от рибарските хижи бяха унищожени.

Страх тресе жителите на Рибарското селище. От вчера те са предупредени за обявения „червен код“ за силен дъжд и вятър от властите. Стягат въжетата на лодките си, изпомпват водата, която се е събрала от снощния дъжд в плавателните съдове.

„Идваме обвързваме лодките и се ослушваме и това е, каквото даде Господ. Ако дойде голямо наводнение, може да има някой удавен”, казва един от рибарите и допълва, че са морски кучете, но въпреки това се притесняват.

„Всичко прибираме, всичко сме прибрали, не сме спали, стреса пак е голям”, коментира и Димка Йорданова.

Хората в рибарското селище знаят, че срещу стихията са безсилни и се молят да им се размине.

В Бургаска област през миналото денонощие има паднали големи количества дъжд. Най-много валежи са измерени в района на село Кости – 70 литра на кв.м. Няма постъпили сигнали за преливащи реки, наводнени сгради или паднали дървета.

Предупреждението за „червен код” остава

Прогнозата остава без промяна. Действително до обяд опасните валежи бяха в Черно море, не толкова по крайбрежието. Но през следващите часове се очаква зоната на интензивни валежи, която беше над морето, да се премести на запад към крайбрежието.

Снимка: НИМХ - БАН

И отново най-сериозна валежна обстановка се очаква в област Бургас. Не задължително в град Бургас, защото в момента вали в южните части на областта. Но опасността все така е за код червено – най-сериозното предупреждение за много опасни валежи, бурен вятър и бурно вълнение.

И през следващите 24 часа в източните райони ще има условия за екстремни валежи, силни гръмотевични бури, бурен вятър и бурно вълнение. Очакват се и повишения на речните нива.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите