Няколкостотин жители на родопските села Лясково, Яворово и Добралък са блокирани от почти месец от свлачища на пътя Асеновград- Асенова крепост. Настилката продължава да пропада.

90 процента от жителите на Лясково са възрастни хора. Свлачищата от края на май са ги откъснали почти напълно от света. В подобна ситуация са и Добралък и Яворово.

Свлачищата са пагубни за основния поминък – туризма. Пътят до Асеновата крепост остава затворен, а хотелите и къщите за гости са пусти.

В момента не се пропускат автомобили с тегло над 2 тона. Изключения се правят за линейки, пожарната и леки коли с доставки на лекарства и храна.

Първите свлачища на пътя Асеновград-Лясково са от края на март. На 30 май ситуацията придобива катастрофални размери.

„Продължават да се движат земните маси. Пътят е изключително нестабилен - тази част, която е останала от него. Така, че определено е опасно, много опасно”, обясни инж. Мая Василева, главен експерт „Строителство, благоустройство и строителен контрол”, община Асеновград

Общината е направила проект за укрепване - най-неотложните ремонти са оценени на над милион лева. Проектът е предаден на Междуведомствената комисия към Министерския съвет, която вече е извършила оглед на място.