Жители на врачанското село Галиче излязоха на протест срещу решението на специализирания съда да пусне кмета Ценко Чоков под домашен арест по здравословни причини.

Според недоволните в селото ще настъпи терор и разчистване на сметки.

Ценко Чоков беше задържан преди осем месеца по обвинение за участие и ръководене на организирана престъпна група.

Пред кореспондента на bTV Маргарита Стефанова те разказаха, че ги е страх за живота, семействата и имотите им.

По думите им, докато Чоков бил в ареста, животът в селото е бил по-спокоен, нямало палежи и побоища.

Един от протестиращите – Питър Радулов, разказа, че лично е потърпевш от кмета – преди година и половина къщата му била запалена, той бил отвличан, бит, подложен на сексуално насилие, заплашван дори пред полицаи, а резултат няма. „Живеем постоянно в страх, не знаем кога пак ще ни отвлекат, пак ще ни запалят“, каза той.

Местните не вярват, че Чоков е болен.

Пред bTV съпругата му Цветелина Нелова обаче заяви, че „недоволството е едно и също от едни и същи хора, които месеци наред ни хвърлят различни обвинения, всяват смут в хората, карат обществото да мисли, че ние сме някакви зверове“.

По думите ѝ в материалите по делото пише „доста странни неща, неща от „Алиса в страната на чудесата“. Повечето жалби са от едно лице – Веселин Тушинов, и са като сценарий на филм на ужасите. Според нея селото не се страхува от съпруга ѝ и никога не се е страхувало. „Освен 7 – 8 души, никой друг не е дал индикации, че се страхува от него. Напротив, срещат ме, питат ме как е и кога ще се върне“.

Самият Тушинов каза, че ако Чоков бъде пуснат, повечето жители на Галиче ще се изселят. „В тази държава се извършва геноцид от мутри като Чоков“, каза той.

Вижте повече във видеото: