Около 21,15 часа в различни части на страната е усетено земетресение. Най-силно трусът се е усетил в Североизточна България, като най-много сигнали има от Варна, Добрич, Русе, Силистра, Свищов и Шумен. Според Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН се очакват повторни трусове.

От МВР съобщиха малко след 22.30 ч., че няма пострадали и материални щети в България.

Земетресението е било в румънската област Вранча, като според сайта на Европейския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 5.5 по Рихтер.

Свидетели в България разказват, че трусът е продължил секунди и се е усетил най-вече по високите етажи на сградите. Жители на София, както и други български градове, като Горна Оряховица, Стара Загора, Разград, Сливен, Пловдив и Бургас, също сигнализират, че са усетили земетресението.

Епицентърът му бил на 19 км северно от град Фокшан, който се намира в Югоизточна Румъния, близо до южната граница на Молдова. Огнището било на дълбочина 40 километра.

Земетресението с епицентър във Вранча е усетено и в Русе и околните села, съобщи кореспондентът на bTV. Трусът с продължителност около 10 секунди е притеснил най-вече хората по високите етажи.

Някои от тях са излезли за кратко навън заради притеснения от вторичен трус, но паника не е имало. От Гражданска защита съобщиха, че не са постъпвали сигнали за пострадали хора и материални щети.

Снимка: НИМГГГ-БАН

Жителите на Силистра усетиха земетресението, разлюляло тази вечер Вранча, но тревога няма. Причината е ниският му интензитет в крайдунавския град, където беше усетено повече в най-високите етажи на жилищните блокове. Това не е първият път, когато като се разлюлее Вранча, силистренци също усещат, макар и слабо, трусовете.

Във Варна трусът беше усетен слабо, на някои места, предимно по по-високите етажи на блоковете. Земетресението не предизвика паника. Улиците останаха пусти и никой не напусна дома си. Не са нанесени щети. В града е спокойно, предаде кореспондентът на bTV в морската столица.

Във Велико Търново земетресението е усетено само по високите етажи. Няма паника и данни за нанесени материални щети. Обстановката в старата столица е спокойна.

От Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН съобщиха, че земетресението е с магнитут 5,4 по скалата на Рихтер. Епицентърът е в Румъния с огнище Вранча на около 400 км североизточно от град София, на около 180 км от границата на България.

Трусът е усетен в цяла България, като по-силно е било в Северна България, а в южна по високите етажи. За момента няма данни за щети и разрушения. Очакват се повторни трусове, съобщават още от НИГГГ.

Днес на няколко места по света бяха регистрирани силни земетресения. В китайската провинция Съчуан при трус с магнитуд 6,3 един човек е загинал и 60 са били ранени. Япония пък беше разлюляна от 6,8 по Рихтер, като при труса в град Хакуба се срути жилищна сграда.

Земетресение с магнитуд 6 разлюля днес и централната част на Афганистан.