Здравко Здравков: София ще има три зони с небостъргачи
Едната зона за високо строителство ще е по протежението на бул. „Цариградско шосе”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 8
    2
здравко здавков, главен архитект, софия
Снимка: btvnovinite.bg

В София ще бъдат обособени три зони, където да има свободно високо строителство. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков в студиото на "Тази сутрин". По думите му тези "ситита" ще гарантират запазване на гледката към планината на столичани и ще запази изискването на височина в останалата част от града от 75 метра.

Едната зона за високо строителство ще е по протежението на бул. „Цариградско шосе”, другата по бул. „Царица Йоана” до Околовръстното и третата – до Централна гара.

Небостъргачите в столицата ще стават все повечеТези сгради обаче могат да се окажат проблем за трафика в града

„Има редица вратичка в закона да се появяват небостъргачите хаотично из града и желанието ни е да затворим нормативните пропуски”, посочи Здравков. По думите му вече са представили промените в закона за устройството и застрояването на столичната община на депутатите от ГЕРБ и се надяват парламента да ги приеме.

Недоволство в сянката на 215-метровия софийски небостъргачХиляди са против строителството на "Парадайс тауър", само един общински съветник обясни защо е "за" проекта

Главният архитект добави, че до момента е издал едно разрешение за небостъргач – 202 метра сграда на „Скай форт” до Експо центъра.

„Райската кула” в София може да стане по-нискаИнвеститорът иска да я направи символ на София, а общината се заканва да затегне правилата за строителство на небостъргачи

Има инвестиционни намерения и за терен в близост до Пирогов.

За спорния строеж на бул. „Черни връх” се очаква да приключат административните производства.

По повод протеста на жители на кв. „Дружба” срещу застрояване на зелена площ, Здравков коментира, че този случай е част от много тиктакащи бомби след реституцията. По думите му такива казуси има в Левски, Обеля и Люлин.

Жители на „Дружба” протестираха срещу строеж до езеротоВ неделя пристигнали багери, които започнали да разкопават терена и опитали да сложат ограда

Архитектът посочи, че трябва да се защити не само интереса на частната собственост, но и на хората в квартала. „В плана на Дружба е отредено там да има парк, после се потвърждава с ОУП да има строителство. Искаме това да остане част от парка и ще говорим със собствениците. Към 2001 година теренът  бил част от зелената система на града”, заяви Здравков.

В София ремонти до края на лятото ще има на бул. „Монтевидео” и „Тодор Каблешков” предстоят да бъдат ремонтирани.

  • 8
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре