Утре започва поредният етап от ремонта на Аспаруховия мост във Варна. 

Очаква се движението по моста през следващия месец ще бъде трудно, но от пътната агенция посочиха, че се надяват този път задръстванията да не  са големи.

Отсечката, която ще се обновява сега е дълга едва около 100 метра и това е последното мостово съоръжение в посока Бургас преди основната част от Аспаруховия мост.

"Този път достъпът до пристанището е свободен. Няма да се ограничава, както и до Южната промишлена зона", обясни инж. Денислав Събев, от Пътната агенция във Варна. Това означава, че тежкотоварните камиони, пътуващи за там, няма да затрудняват трафика.

Платното за Бургас ще бъде изцяло затворено в частта, където ще се извършва ремонтът, като движението ще бъде двупосочно в отсрещното платно. Ако няма много валежи дейностите трябва да приключат до месец.

Предстои да се сложи нов изравнителен бетон, тротоари, хидроизолация, нови асфалтови пластове, фуги, маркировка и знаци.

Автомобилите, пътуващи на юг, ще се връщат отново в платното си непосредствено преди основната част на Аспаруховия мост. От АПИ призовават хората да си предвидят повече време за пътуване.

Този етап от ремонта ще струва 500 000 лева.

Разположението на моста не дава възможности за алтернативни маршрути. Един вариант да се прекоси езерото е използването на ферибота в Белослав, което обаче удължава пътя с около 50 километра. 

Идващите от магистрала "Хемус" с цел да преминат транзитно през Варна на юг могат да използват маршрута Девня – Разделна – Белослав – магистрала "Черно море".