На 1 април започна приемането на документи за детските градини във Варна. Над 2 000 са свободните места.

Чрез разкриването на филиали и строежа на нови сгради Варна, подобно на Пловдив, реши проблема с недостига на места. Точно 2 328 са местата за първа група. Децата, родени през 2012 г., година са 3702. Разликата идва заради родители, които не желаят да ползват услугите на общински детски заведения и да пускат децата си още на 3 години.

Най-голям наплив на желаещи има в детските градини в центъра. В сряда сутринта обаче единици бяха майките, които подават документи.

Олга Пенева все още има опасения, че детето ѝ може да не влезе в желаната градина, но пък не споделя подозренията, че жребият за класирането може да се манипулира. „Нямам опасения за системата и за лотарийния принцип, защото е компютър”, сподели майката.

„Не можем да имаме никакви съмнения при тегленето. Практиката показва, че няма значение какво е числото при подаване, както и денят на подаване”, категрична бе директорката на ОДЗ „Петър Берон" във Варна Магдалена Вълкова.

Облекчение за родителите е, че информацията за платените здравни осигуровки и местни данъци е видна по електронен път и няма нужда да ходят до съответните служби.

Варна реши проблема с местата в градините с оптимизация - едва 60% от записаните реално посещават забавачка, което разкрива места. Задължителната предучилищна подготовка на 5- и 6годишните пък може да е и в училищата.

„Само за миналата година построихме две нови градини и две разширения към останалите детски градини”, посочи Лилия Христова, директор „Образование” в Община Варна.

Засега остава проблемът с недостига на места в яслите - 381 са свободните места за родените през 2013 г. и 2014 г.

Приемът на документи продължава до 8 май, а класирането ще е ясно на 31 май.