Зам.- областният управител на Софийска област Емил Атанасов е подал оставка, предаде "Фокус".

От Министерски съвет в областна администрация има заповед за освобождаване на зам.-областния управител Емил Атанасов. От пресцентъра на администрацията уточниха, че тя е на базата на негова подадена оставка.

Зам.-областният управител на Русе Явор Янчев подаде оставка, съобщи кореспондентът на bTV в региона. Янчев, който е от квотата на АБВ, е депозирал заявлението си тази сутрин в 8:35 ч.

„Оставката ми не е изненада за никого, това е решението на Националния съвет на АБВ. Да, наистина, там е заявено, че на конгреса в неделя ще бъде взето решението, но, така или иначе, аз имам право на личен избор. Преценил съм, че би следвало да подам оставка и съм го направил“, коментира Янчев.

Той заяви, че мнозинството от избирателите, съпартийците и симпатизантите на партията са на мнение, че мястото на АБВ не е в управлението.

„Нееднократно в хода на тези година и четири месеца е имало моменти, в които цялото политическо ръководство е заявявало нееднозначно на министър-председателя Борисов, че не е съгласно с управлението на страната в определени сектори, но така или иначе до диалог по тези въпроси не е стигало. Така че това не е нещо което е еднократен акт, а е натрупано във времето“, каза още Янчев.

Заместник-областният управител на Плевен Красимир Иванов също подаде оставка.
Нормално е и е чисто човешка постъпка за мен това решение - считам, че е достойно, уточни Иванов пред БТА.

"Когато получих покана за поста от квотата на АБВ, бе достойно да напусна БСП, защото така бе редно след като съм обвързан с политическа сила в управлението на страната - смятам, че е редно и сега да се оттегля", допълни той.

Иванов заяви, че все още няма заповед за освобождаване, но се надява до края на работния ден да получи от МС заповедта, защото е заявил желанието си да бъде освободен с днешна дата.

"Моят пост бе политическо решение, затова се оттеглям. Надявам се да съм бил полезен и да съм представлявал АБВ достойно на този пост", допълни Иванов.

През последните 24 часа оставки подадоха и други кадри на АБВ във властта, сред които вицепремиерът Ивайло Калфин и областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.