Стотици пловдивчани се хванаха снощи на голямо хоро на площад „Централен", за да покажат, че българският дух е жив и традицията трябва да бъде опазена.  Разрешението за проявата беше дадено в последния момент, но това не попречи на ентусиастите да се съберат в уречения час.

След месец на забрани и мълчаливи протести, любителите на българската народна музика получиха устно разрешение да танцуват на воля в продължение на два часа пред Военния клуб. Стотици българи от всички възрастови групи отпразнуваха победата си с приповдигнато настроение.

„Засега чувстваме някаква частична победа. Леко удовлетворение. Но усещането е велико! Самото присъствие тука, даже на тези, които не се хващат на хорото, е неповторимо.", каза Стоян Станковски от „Хора за хората”.

Общото хоро беше подкрепено от свещеник Стоян Божурин, който заяви, че делото е богоугодно и патриотично и заслужава да бъде отстоявано: „Човек да играе българско хоро - това не е грешно, не е престъпление. Хората да си подадат ръце, да играят хоро - това е хубаво нещо, нищо лошо няма. И най-важното е за единението на българския народ. Да бъдем единни, защото българският дух е велик!"

Първоначално от общината забраниха общото хоро на площад Централен, за да не пречело на други музикални прояви в близката Цар Симеонова градина. Няколко дни се тиражираше съобщението, че хорото може да бъде изиграно единствено на площад „Съединение".

Но в следобедните часове се оказа, че заместник-кметът Георги Маринов е дал разрешение за проявата.