12-годишен ученик от Ямбол е постъпил в болница, след побой от съученици. Ученикът е с мозъчно сътресение, а нападателите - с наказание "забележка". Инцидентът е станал на 50 метра от училище. Следите от побоя още са на тротоара.

В голямото междучасие децата от училището са пред кварталния магазин. Между Петко и две момчета от 8 клас започва спор - кой кого е настъпил.

Петко се прибира в училище, но му става лошо и идва линейка.

„Удари по лицето, най-вече по носа, блузата му беше цялата в кръв. Изключително уплашен, той просто беше като една мишчица", разказва майката Димитрина Николаева.

„Първия удар беше без юмрук, но пак ме болеше - все пак са 8 клас”, споделя и самият Петко.

В училище "Петко Славейков" се опитват да скрият двамата осмокласници. Докато ни държи на стълбите, педагогическия съветник услужливо ги изпраща в къщи.

Според директора това не е първото провинение на момчетата. Досега не са санкционирани и ще бъдат наказани със забележка:

„Вие искате да кажете, че това наказание забележка трябва да го сметна за маловажно, това ли искате да разберете от мен?", запита директорът на школото Петя Пенева.

Майката на Петко обаче ще иска двамата да бъдат изключени и ще заведе гражданско дело срещу родителите на момчетата.

Подобни ситуации не са рядкост в българското училище, има даже посегателства срещу учители. Въпреки това, побойниците рядко биват изключвани, особено ако става въпрос за по-малки или по-малко престижни училища. Причината е в делегираните бюджети, които обвързват държавната субсидия с броя на учениците.