План за 333 километра нови ски писти над Разлог и Банско притеснява природозащитници. Екипът, който разработва новия план за управление на Парк „Пирин”, обаче категорично отрече да се обсъжда ски-зоната.

Днес бъдещите намерения бяха обсъдени от заинтересованите страни. Въпреки че окончателният вариант на концепцията не е готов, природозащитниците предупредиха, че изсичането на гората и ерозията на почвата ще станат факт.

Екип от специалисти е ангажиран да проучи как почвата да бъде защитена по-добре. Например, на фирмата инвеститор ще се предложи да използва по- щадящ препарат за обработка на пистите.

„Нашата препоръка ще бъде да не се използват такива точно, това вещество, което сега го използват за задържане на семената върху пистите”, коментира шефът на екипа за изработване на план за НП „Пирин” Антони Стефанов.

„Няма как в националните паркове да се разреши стопанско ползване на дървесината, няма как в националните паркове да се разреши ново”, заяви Андрей Ралев от неправителствената организация „Прозрачни планини”