Само за един час само в един участък от оживен столичен булевард 496 шофьори извършват едно и също нарушение – каране в бус лентата. Това става ясно от видео, заснето от неправителствената организация „Спаси София” на „Цариградско шосе”.

Близо 25 000 лв. са несъбраните глоби, като на кадрите се вижда, че те е трябвало да излязат от джоба на собственици на абсолютно всякакви коли. В един момент минава и полицейски автомобил, като съвсем наблизо зад него следва нова порция нарушители.

Активистите отбелязват, че на този фон глобените за каране в бус лента за цялата 2015 г. са едва 700, през 2016 г. пък са налагани по най-много 80 глоби на ден – една шеста от възможното само на едно от местата в София, където традиционно някои шофьори се опитват да спестят време в трафика през бус лентите.

От организацията заявяват още, че няма как София да стане уреден и европейски град, ако от страх "да не се разсърди електоратът", институциите си затварят очите за груби нарушения. Така заради колите в бус лентите се забавя придвижването на хиляди пътници на градския транспорт.