Прокуратурата в Пловдив взе на прицел таксиметровите компании в града. Трима таксиметрови босове са обвинени в укриване на данъци за милиони.

Един от тях е задържан в ареста, а другите двама днес бяха пуснати под парична гаранция.

Всяко трето такси в Пловдив укрива данъци, според прокуратурата. От регистрираните близо 1700 коли, 600 не са внесли нито лев данък за последната година.

Таксиметров бос, укрил над милион и половина лева данъци, вече е зад решетките, прокуратурата поиска днес арестуването и на други двама, които укрили близо 200 000 лева. Двамата ръководели фирма, регистрирана на трети човек, към която работят над 400 таксиметрови шофьори с 80 коли. Всяка имала касов апарат, но нерегистиран в НАП.

„Оборотът не се отчита в търговската компания, а остава за шофьора, шофьорът пък за това нещо плаща всеки месец на компанията по 50 лева”, обяснява прокурорът по делото Георги Гешев.

Така двамата, без да се водят физическите управители на фирмата, всеки месец прибирали чисти 4000 лева, а печалбата на шофьорите надхвърля милион и половина за година.

Двамата обаче бяха пуснати под парична гаранция от по 5000 лева.

Според прокуратурата двамата са прехвърлили фирмата на безработен ром, готвели се да създават нова таксиметрова компания.

По същата схема работят много от таксиметровите компании в града. До 2007 година, когато такситата са плащали патент в общината, са влизали 750 000 лева данъци на година, за миналата година данък печалба на дружествата е бил едва 60 000 лева. Затова от прокуратурата настояват за данъчни промени.