Окончателно - отмениха избора за кмет на врачанското село Стояновци заради една-единствена бюлетина. Неправилното отчитане на изборните книжа лишило единия от кандидатите от възможността да стане кмет още на първия тур.

Пет месеца след вота, в Стояновци още говорят за прословутата бюлетина.

На първия тур за двамата кандидати в урната били пуснати 133 бюлетини. За Капка Йотова гласували 66 души. За Николай Цанов - 65. Вместо да обяви победител, секционната комисия изравнила резултата, като отчела една от нередовните бюлетини за редовна.

„След като знакът не е поставен в нито едно от квадратчетата, е абсолютно недействителна. По закон ставах кмет от първия път, нямаше да се стига до втори тур”, разказва Йотова.

На втория тур спечелил Цанов. А Йотова обжалвала вота. Преди броени дни ВАС го обяви за недействителен заради допуснати съществени нарушения. Според върховните магистрати още на първия тур Йотова е получила повече от половината от действителните гласове.

Въпреки откритото нарушение, съдът няма право да обяви Йотова за кмет. Битката за кметския стол в тази сграда започва отначало.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. ОИК в Роман е осъдена да заплати 600 лева разноски по делата. Касираният кмет твърди, че досега е работил без заплата, която дарявал за купуване на камбана. А на съда е обиден.

„Тука има дългата ръка на една политическа сила, която няма да споменавам коя е, нека цяла България да види как съдят нашите съдилища”, смята Николай Цанов.

Йотова пък възнамерява да се обърне към международен съд затова, че й се налага да води втори път една спечелена битка.