Нова мода за пазаруване на лекарства разбуни духовете във Враца - жителите на града вече могат да си купуват медикаменти от автомат, поставен на бензиностанция.

Законно ли е това? След сигнал, подаден до редакцията на bTV, здравните власти започват проверка.

Вендинг машината за лекарства е на бензиностанцията от месец.

„Това е за доброто на града, тук нямаме денонощна аптека, доколкото знам, ще дойде някой, ще си вземе нещо за глава, за крак, че го боли”, казва управителят на бензиностанцията Цветан Атанасов. Заради липсата на денонощна аптека във Враца мнозина приветстват идеята.

Според разпоредбите на Здравното министерство такава машина се разрешава единствено пред или в обект, който продава лекарства, но не и в бензиностанция. „За мен това не е редно, има си аптеки, има си дрогерии, а не така – на банкомати”, каза Еленко Тодоров, който е зам.-председател на РФК – Враца.

Специалистът е категоричен – едно от наличните лекарства не би трябвало да е в машината, тъй като се продава само с рецепта. „Това е глоба в аптеката, ако го дадем, минимум 1000 лв.”, казва Тодоров.

Управителят показва разрешително за отваряне на дрогерия от РЗИ с дата 13.04 и уверява, че е в процес на изграждане. Самият апарат е свързан с НАП, но често засича. Опитът ни да купим банка с натриев хлорид  удря на камък.

Температурата в апарата показваше 22 градуса, което отговаря на нормите за съхранение, но може ли да функционира, преди на мястото да е заработила дрогерия, тепърва ще се установява.