Тренировките за военния парад на Гергьовден започнаха въпреки проливния дъжд.

Десетки военни машини танкове, гаубици, зенитно-ракетни комплекси от противовъздушната отбрана на страната тренират как да преминат по площад „Александър Първи”.

За участниците това е рутинна дейност, защото са се включили и в предишния парад през 2009 г.

Малко преди 10 ч. сутринта инструктажът е завършил и участниците в парада са готови за тържествено преминаване. По полосата на някогашната авиобаза „Доброславци”, вместо изтребители, сега преминават танкове, бронирани машини и ракетни комплекси.

За първи път от 2009 година на парада ще бъдат показани и ракетите C-300, които са един от стълбовете на българската противовъздушна отбрана. Комплексът дежури денонощно и заедно с изтребителната авиация пази въздушния суверенитет на страната.

Участниците в парада са над 1300, разделени в 9 блока.

Военните тренират координацията между машините, като само сухопътната техника е от 35 машини, някои от които достигат до 40 т. Верижната техника е оборудвана със специални тампони, така че да не се нараняват жълтите павета.

Някои от сухопътните машини ще бъдат пребазирани утре, на 4 май, затова и се очаква през централните софийски улици да мине военна колона.

Във въздушния парад ще бъдат включени 10 типа самолети и хеликоптери.  Утре вечер ще бъде направена генералната репетиция на летателната техника. Всички самолети, разположени на летище „Доброславци” ще прелетят над ключови софийски булеварди.

Въпреки че репетицията премина под дъжда, за самия парад на 6 май се очаква времето да е сухо и слънчево.