Според източници от американското посолство и Министерството на отбраната, пияният военен от базата в Ново село, който удари сливенски ученик, е бил британец.

По информация на bTV родителите на ударения Пламен Илиев няма да повдигат обвинение срещу рейнджъра.

Дали ще бъде наказан - ще решат началниците му от полигона "Ново село".

 

Във връзка с многобройните медийни публикации относно инцидент между чуждестранен военнослужещ и български ученик в Сливен, Посолството на САЩ потвърждава, че въпросният военнослужещ не е американски гражданин.

Posted by U.S. Embassy Sofia on 25 април 2015 г.

В момента в района са военни от САЩ, Великобритания и България, които участват в учение.

Инцидентът е станал вчера следобед. Трима ученици от 10 клас на Природоматематическата гимназия имали свободен час и прекарвали времето си на пейка пред общината.

Към тях се приближил мъж във видимо нетрезво състояние. Военният поискал от учениците телефон, за да се свърже с колегите си.

Според бащата на един от учениците децата се изсмели на мъжа, който не можел да се оправи с устройството и последвал удар.

Самият Пламен обясни, че не се е изплашил, за разлика от съученичките му, които извикали двама общински охранители. Те се обадили на полицията и мъжът бил отведен.

Продължил да буйства и пред сградата на полицията, докато чакал командира си. Той дошъл и го накарал да се извини на семейството.

Заради обещаните строги наказания семейството се е отказало да повдига обвинение.

От Министерството на отбраната съобщиха, че проверяват случая. Спрямо британския военнослужещ ще бъдат взети дисциплинарни мерки от прекия му началник, допълниха от ведомството.

Пред bTV от британското посолство, заявиха, че са запознати с публикациите за инцидента, включващ британски военнослужещ. Случаят се разследва от отговорните военни и власти, допълват от мисията.