Археолозите и ВиК дружеството във Варна взаимно се обвиняват за инцидент, причинил повреда на ценни археологически находки на хиляди години.

При ремонта на главната пешеходна улица работници се натъкнаха на делва от античността. След това археолозите откриха четири човешки скелета и останки от жилища. Най-важното откритие е, че точно там е минавала крепостната стена на древния Одесос.

При ВиК авария в събота се свлякоха кални маси, а багери счупиха делвата и стената, датиращи от V век.

„От наводнението са се срутили част от укрепленията, които бяхме направили по изкопа, и в резултат на това е затлачен районът около крепостната стена и отчасти късноантичната сграда”, обясни старшият научен сътрудник Александър Минчев от Регионалния исторически музей във Варна.

„Ние също сме притеснени, че има такава външна намеса и то, след като вече сме проучили частично обекта и това е видимо”, допълни доц. Валери Йотов от Историческия музей в морската столица.

Кой ще понесе отговорността за повредата на ценните находки? „Аз не мога да коментирам дали някой е ударил делвата. Информацията, която имам, е, че вследствие на аварията изкопът, направен от археолозите, е бил оводнен”, коментира зам.-кметът на Варна Христо Иванов.

От ВиК Варна твърдят, че техен багер не е доближавал реликвите. „Този, който ги е открил и който иска да ги опазва, да вземе да свърши някакви дейности, които да осигурят тази делва и всичко останало, така че да бъде запазено”, настоя управителят на ВиК-Варна Валентин Вълканов.

Останките от античността са неохраняеми. „Аз не виждам какво чак толкова чрезвичайно да бъде предприето”, продължи зам.-кметът на Варна.

Реликвите трябва да се впишат в новия облик на центъра на Варна и да привличат туристи. Как ще стане това - още не е ясно.