Магистралният водопровод на Кърджали, който в събота бе скъсан от огромно свлачище, вече е възстановен и се очаква водата да потече в чешмите в областния град и още 30 населени места, които останаха без вода след седмица бедствено положение. Това съобщи в ефира на bTV министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Екипите на ВиК работиха цяла нощ в Кърджали и едното от двете скъсвания е заварено, второто също е почти възстановено. В момента се правят тестове и до вечерта водата трябва да достигне до домакинствата. Магистралният водопровод ще бъде изцяло възстановен”, увери тя.

Аварията е отстранена и към 6:30 часа в понеделник сутринта и водопроводът е възстановен. Водоподаването е възобновено и в по-ниските части на града вече има вода. Въпрос на време е водата да достигне до всички квартали.

Без паника посрещнаха новината за голямата авария в детските градини в Кърджали. „Винаги държим в наличност резервни количества вода”, коментира пред bTV директорката на едно от детските заведения Бахрие Раиф. „Общината ни достави вода за пиене в бутилки и за битови нужди в бидони. Процесът на работа е нормален, децата посещават градината”, обобщи тя.

В Кърджали вода няма вече втори ден след продължителните проблеми с електрозахранването през последната седмица. Докато в домакинствата това е неприятно, за местната болница може да се окаже фатално – 300 на брой са само лежащо болните пациенти, за които се грижат медиците там.

„Липсата на вода много ни затвруднява, но не се случва за първи път. Заредили сме с питейна вода всички отделения. Всеки болен има своя бутилка от 1,5 л, резервоарите са заредени с вода за битови нужди, за приготвяне на храната на пациентите, имаме и болнично бельо, както и стерилизирани материали и инструменти за операции, но само за 48 часа”, обясни директорът на лечебното заведение д-р Тодор Черкезов.

Ако безводието продължи повече от 48 часа, болницата ще сключи споразумение с болницата в Хасково, за да не прекъсва спешната оперативна дейност. 24 часа болницата може да функционира нормално, а после минава на авариен режим.

Около 200 л вода се ползват за битови нужди в болницата всеки ден, информира шефът на хирургичното отделение д-р Александър Милчев.

„Преди 8 месеца имахме подобна ситуация, за 48 часа нямаше проблем. Винаги плановите операции се спират и остават само спешните, за да спестим ресурси. В това няма нищо лошо, има листа на чакащи”, обясни той.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите