ВМЗ-Сопот отново ще заработи, а пари за заплати има. Това каза Любен Петров, зам.-министър на икономиката, предаде БГНЕС. Съгласно разпореждането на прокуратурата, служители на РПУ-Карлово трябва да локализират епицентъра на двата взрива в Иганово, а след това да бъде почистено и обезопасено. 

След заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество „Отбранителна промишленост”, Петров поясни, че следващият етап ще бъде влизането на специализирана група, която ще извърши оценка на риска на съоръженията и ще започне възстановяването на работата на площадката на Иганово.

„Договорите на ВМЗ-Сопот са предоговорени и предприятието няма да търпи санкции”, поясни още зам.-министърът. Той допълни, че пари за заплати ще има и до 28 май всички служители на ВМЗ Сопот ще получат своите възнаграждения.

Участниците в срещата ще сезират Инспекцията по труда, която ще следи работния процес. Сключен е и договор за предоставяне на специализирана техника от Министерството на отбраната, която ще послужи за разчистването.

Директорът на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев каза, че косвените загуби на предприятието възлизат на 500 хиляди лева, а близо 3 милиона са щетите от падналите сгради. Всички разходи ще бъдат покрити от застраховката на завода.