За опасност от зараза в монтанско село сигнализираха зрители на bTV. Става въпрос за частен имот, където се отглеждат много животни, но без необходимите условия.

Затрупаният с мръсотия двор в Якимово може да се види и от улицата. А миризмата се носи надалеч.

В имота се отглеждат над 20 крави, но шахта за оттичане на водата не е изградена. Къщите ползват вода от собствени водоизточници и хората се страхуват за здравето си.

„Правил съм проби на водата, съседката преди половин година е носила проби - не става водата за пиене. И сме писали многократно жалби до кметството, до безопасност на храните…", разказва един от тях.

Опитите на институциите да решат проблема не дават резултат.

„Правили сме проверки съвместно с Министерство на земеделието и храните. (…) Съставили сме предписания на лицето, констативни протоколи след всяка една от извършените проверки, актове.", посочва екологът на Община Якимово Сияна Тодорова.

За животните се грижи един човек – Здравислав Здравков. В къщата намираме баща му. Твърди, че при животните се чисти.

Синът му откриваме на пасище в района. Обяснява ситуацията като временна: „Просто има един сезон след зимата, когато се е събрало това. (…) Моят водоизточник е на десет метра от него и за тия последните 10-15 години, откакто го ползвам, не съм имал никакъв проблем."

Снимка: bTV

Все пак обеща да почисти. Така въпреки усилията на контролните органи се оказва, че местните могат да разчитат единствено на добрата воля на стопанина.