Заводът за гуми „Видахим" спря работа заради липса на суровина. Фирмата е във финансови затруднения заради дълг на Националната електрическа компания от почти 19 милиона лева. Преди ден от НЕК е преведена малка сума, която ще осигури работа за кратко време. След това обаче има реална опасност предприятието да спре работа напълно.

Дългът на НЕК към „Видахим" се трупа през последните две години. От компанията признават, че бавят плащания към всички производители на скъпа енергия поради финансовите затруднения. За решение на задълбочаващия се проблем е търсено съдействието на Министерството на икономиката, но без резултат. Така идва денят, в който въглищата свършват.

„Вчера получихме от тях един превод и поради тази причина си осигурихме едно количество въглища в рамките на 5000 тона, което ще осигури работа на дружеството в продължение на десет дни, но това е временно решение на проблема, не кардинално”, обясни изпълнителният директор на „Видахим” Цветомир Лещарски.

Междувременно дружеството задлъжнява към доставчици и започва да бави заплатите. Днес са били изплатени заплатите за септември. Изчерпани са и средствата за суровини и производството на гуми спира. Предприятието е сред най-големите работодатели в Северозападна България. В него работят 600 души. Засега не се предвиждат масови съкращения.