В Медковец наричат кандидата за кмет Венцислав Кудкудейски „Вечния”. Успя и на тези избори. Начело на общината е от близо четвърт век.

"Чувал съм, но това според мен е повече емоция отколкото, да кажем, явление.", скромничи той.

От избирането му през 91-а и до момента, Вечния винаги е следвал една линия - само в една партия и само една победа. На първия тур: „Каквото ще да ми приказват такива, където се пишат сега за кандидати за кмет. Айде марш от тука бе, кандидати за кметове ще бъдете вие!"

Куткудейски присъства в скандалното тефтерче на Филип Златанов сред тези, които трябва да бъдат "ударени". Но това го прави още по-непоколебим. Целта му е седми мандат.

„Вечният” приляга и на Стефан Котев, който се кандидатира за първи път за кмет на Пиперков чифлик през 1999 г . Помни, че решил да опита заради липсата на канализация в селото: „Имаше голям проблем с водата. Направихме водопровод два километра. Построихме един голям магазин за кметство, нямахме кметство."  

И започнал да агитира от уста на уста: Преди, като започнах аз кмет, хората бяха по-ентусиазирани, помагаха повече. Сега последно време, не знам, може би така се развиват нещата в България. По-малко се помага”.

И както има една поговорка: село без кръчма и църква не може, кръчма в Пиперков чифлик винаги е имало, сега има и църква. А кметът се готви да навърти 20 години на поста.

Вечният имат и в Попово. Людмил Веселинов отива на балотаж, за да спечели седми поред мандат. И така ще стане най-дълго управлявалият градски кмет.

„Тежи ми отговорността преди всичко и тази финансова ангажираност на кметовете особено с европроектите”, казва той.

След 24 години като градоначалник Веселинов отрича кметуването да е професия: „Тази работа, която човек добре върши, значи му е предопределена от Всевишния и друго нещо - човек винаги трябва да разчита, че една мечта и една молитва не остава нечута.

Вечен в кметството за последните 39 години е и Делчо Митев. Сега пак е кмет на хасковското село Брягово, избран БСП.

Първите избори Митев печели през 1976 г. и оттогава не става от кметския стол.

Така по управленско дълголетие Митев задминава дори Тодор Живков.

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете