70-годишната Тодорка Николова живее в лозята край Враца. Около 70 имота извън регулация са обединени в кооперация, според чиито правила излъчени от общността инкасатори отчитат електромерите, събират парите и ги внасят в ЧЕЗ.

Жената не е от най-редовните, плаща на няколко месеца, но и сметките й не са големи, защото живее сама и ползва само телевизор и хладилник.

„Кой е свикнал, като мене, си живее, имам животни, само това е, че ме тормозят с тока”, казва тя.

През юли жената платила сметка за ток от сто киловата, но не обърнала внимание, че инкасаторът е записал стари показания във фактурата - от декември 2013 година. Когато повдигнала въпроса, резултатът бил прекъсване на електрозахранването.

„Пълно изнудване според мене - да ми иска за платен ток втори път да го плащам. Празниците ги изкарах много тежко, че не могат децата да дойдат при мен, няма никой, на тъмно, на свещи. Животните изкрекат нощно време, нещо ги подгони, аз тичам с фенерче”, разказва жената.

Спорът за тока превърнал съседите в смъртни врагове: „Като се прибера, нощно време, понеже той ме заплашва непрекъснато, че ще ме пребива, като тропне нещо на терасата, аз ставам, треперя, е и манарче съм си принела у стаята, от зор”.

Заедно с инкасатора Георги Дуранкиев преглеждаме сметките за ток. Той не се предава: „Всички данни ги има и тука и тука, не може да ми оспори никой, че това не е истина”.

Мъжът продължава да настоява, че жената трябва да плати 134 киловата, а тя - надплатените сто да й се приспаднат. В уречения час дойдохме пред дома на председателя на кооперацията Николай Йончев, за да разберем има ли грешка в отчитането на електроенергията на леля Тодорка.

Оказа се, че присъствието на телевизионен екип може за минути да реши проблем на цели три месеца.

Леля Тодорка вече има ток. От идния месец друг инкасатор ще отчита електромера й, за да не се стига до подобни абсурди занапред.