Строежът на блок за социално слаби с над 250 апартамента вдигна на протест жителите на варненския квартал „Възраждане”. Пред камерата на bTV жителите му изразиха притеснение, че общината всъщност иска да насели в сградата жители на ромската махала в „Максуда”, чиито къщи ще бъдат съборени.

Хората определиха ситуацията като "етническо изнасилване". Те блокираха заседанието на Общинския съвет в морската ни столица.

Един от недоволните, Тодор Петров, разказа, че и преди година е имало подобен опит, но сега всичко се прави тайно от гражданите и със заобикаляне на закона. Той показа и програмен документ, от който се разбира, че жилищата ще са за „уязвими социално слаби граждани с фокус върху ромите”.

„Всички знаем какво се случи в Пловдив с жилищата, всички знаем какво се случи в Сливен, всички знаем как живеят в „Максуда”, каза той и напомни, че преди месец общината е разчистила боклуците в ромския квартал.

„Те (общинският съвет, преди чието заседание е насрочен протестът – б.р.) ще гласуват днес 20 млн., а за нас, които плащаме тези данъци, няма нищо – къде е интеграцията, къде е дискриминацията?”, запитаха протестиращите.

Според тях блокът във „Възраждане” ще е на зелена площ, която е била определена за парк и ще влоши условията за живот в най-младия варненски квартал.

„Тези хора ни дърпат назад (...) Това е етническо изнасилване”, възмути се един от гражданите, като допълни, че интеграцията може да се случи само, ако за ромите има осигурени работа и институции, които да ги контролират. В противен случай „катунът от „Максуда” ще се премести във „Възраждане”.

Таня Василева от общината се съгласи, че интеграцията не може да се изразява в това 100 семейства да бъдат населени в блок. Тя обаче подчерта, че в случая се смесват два документа за различни програми и никъде в тях не се посочва, че във „Възраждане” ще се изграждат жилища за роми.

По думите й ще се строят подобни блокове в районите с преобладаващо ромско население (като „Максуда”, „Владиславово”, „Аспарухово” и с.Каменар), а методиката за настаняване ще кореспондира с наредбата за ползване на общински жилища.

Протестиращите обаче показаха отново документа, от който се вижда, че става дума за район „Младост”, където е и жк. „Възраждане”. Василева посочи, че програмният документ е отворен и може да се внасят корекции, но и това твърдение беше контрирано – според гражданите, Брюксел ще си поиска парите обратно, ако те не се харчат за това, за което е било разписано.

В дискусията пред Община Варна нямаше представител на ромите.

По-късно, по време на самата сесия, освен недоволни от "Възраждане", дойдоха протестиращи срещу устройствения план на кв."Чайка", притеснени от предстоящ ремонт собственици на заведения от централната пешеходна зона и служители на "Транстриумф", които нямат яснота за бъдещето на фирмата.