Във Варна възобновяват една позабравена от времето на соца традиция. Занапред улиците на града отново редовно ще се мият.

Обливането с вода на улиците започва след Освобождението. Тогава те все още са били черни пътища и пожарната команда ги е пръскала, за да не се вдига прах.

„Самото миене на улиците на Варна започва малко след полагането на първия асфалт. Наречен тогава кетон. Това става в 40-те години на 20-ти век”, обяснява хаджи Ламбрин Сотиров, основател на Музея на Стара Варна.

Практиката е преустановена в първите години на демокрацията - поради финансови причини. Сега от общината възобновяват миенето. „Това е една естествена необходимост на всеки един голям град”, посочва кметът Иван Портних.

Миенето ще е ангажимент на сметопочистващите фирми в града. Оказа се обаче, че те не разполагат с достатъчно техника.

„Ще предприемем всички възможни мерки, фирмите, с които са подписани договори, да подновят в максимално кратки срокове техниката си. Ако не го направят, просто ще търсим други изпълнители”, допълва градоначалникът.

Добри Добрев, управител на фирма, коментира от своя страна, че „всичко зависи от това каква заявка ще ни се даде и на каква стойност ще бъде тя - трябва да имаме възможност да я купим тази машина”.

Предстои въпросът да бъде решен. Улиците ще се мият толкова често, колкото е необходимо.