Още утре директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов ще бъде на ГКПП "Капитан Андреево", за да координира пропускането на превозни средства, съобщи финансовият министър Владислав Горанов след среща с Танов и транспортния министър Ивайло Московски.

Вече трети ден има километричните опашки от товарни камиони на турска територия за влизане на територията на ЕС през турско-българската граница.

Днес Горанов каза, че в момента на пункта има повече митничари от необходимото. Изпратени са и допълнителни мобилни групи от София, за да не се създава впечатлението, че струпването на превозни средства е заради липсата на достатъчно служители.

Горанов каза още, че директорът на свиленградската митница Стефан Марашев е освободен, тъй като самият той е заявил, че не разполага с достатъчно капацитет, за да осигури нормалната дейност на граничния пункт.

Според финансовия министър има проблеми както с мотивацията на редовите митничари, така и с лошата инфраструктура на пункта. Обявени са и допълнителни обществени поръчки за ремонти. Натрупани са също така комплексни проблеми и от българската, и от турската страна.

На родните митничари им се налага да вършат и голяма част от работата на съседите – основно по отношение на митническите режими, оформянето на транзитните документи и режимите, фигуриращи в ЕС, каза Горанов.

"Турската страна приключва транзита на границата, освобождава банковата гаранция. И ние в България трябва отново да открием транзит. Така отговорността я поема България. И така пунктът се превръща в митническо учреждение", обясни и Ваньо Танов.

Имаме и задължение като граница на ЕС да подаваме декларации за анализ на риска за стоките, които влизат. Ако има издигнати рискови профили, то ние носим отговорността не само за България, но и за целия ЕС, подчерта Танов.