Ситуацията в Смолянско продължава да е тежка, като в момента отново вали сняг. Десетки села в областта остават без ток.

Село Требище е едно от населените места, където все още нямат ток. Очаква се до края на деня в него електричеството да бъде пуснато. В Смолянско обаче още има населени места, които са труднодостъпни и ток няма да има още няколко дни.

По думите на кмета на Търън има много големи щети по електропреносната мрежа, като за отстраняването им работят и няколко екипа доброволци. Той изрази надежда до 4-5 дни да се нормализира обстановката.

Обстановката в бедстващите районни в Смолянска и Кърджалийска област остава сериозна, каза и Първан Секиранов, директор на Дирекция „Оперативни дейности” към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

„На дадени места снегът и пътищата са почистени, но започва топенето и това създава други предпоставки за дискомфорт на населението. Все още има населени места, до които няма пълен достъп, но им е осигурена доставката на храни и лекарства”, обясни Секиранов.

„В Пазарджик започна да се топи снегът и това създава проблеми, защото подпочвените води започват да наводняват къщите”, каза още той. По думите му се работи по осигуряването на достъпа и електрозахранването на хората в Кърджалийска област и Смолянска област.

„В област Кърджали е отменено бедственото положение, но в отделни общини в областта, все още не е отменено”, допълните Първан Секиранов. По думите му няма информация за бедстващи хора. „Там, където се получава информация за бедстващи хора и в Смолянска и Кърджалийска област хората вече са намерени и са им оказани необходимите грижи”, заяви той.

Отменено бедствие в Ивайловград

Междувременно със заповед на кмета на Ивайловград Диана Овчарова от снощи е отменено бедственото положение, което бе обявено на 9 март в част от общината.

Във всички населени места са възстановени електрозахранването, водоснабдяването и комуникациите. Пътищата от републиканската и от общинската пътна мрежа са отворени и проходими при зимни условия.

Язовир "Ивайловград" продължава да прелива, но нивото му спада. Учебният процес в селата Железино и Белополци ще бъде възобновен от началото на следващата седмица, пише в съобщението на общината

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите