Ремонтът на авариралия колектор под булевард „Христофор Колумб” приключи успешно. Движението по пътния участък ще бъде възстановено в събота сутринта.

Дейността по възстановяването на целостта на съоръжението продължи повече от три седмици и доведе до задръствания и проблеми в придвижването на жителите на квартал „Дружба”.

От „Софийска вода” обясняват, че при връзката между стръмен и полегат участък, което е оформено като праг, в следствие на силата на водата с времето се е образувал отвор в дъното на канала, през който е изнесена земна маса. В по-малка степен подобни дефекти се наблюдавали в различни участъци на колектора.

От дружеството обясняват и защо ремонтът е продължил три седмици.

„Екипите на компанията срещнаха сериозни затруднения при достигане до колектора - много от ревизионните отвори на каскадата са били затрупани още през 70-те години, когато е асфалтиран този участък от пътя. Някои отвори се намериха на около 1 метър под нивото на пътя, други на дълбочина над 2 метра. По време на Великденските празници две ревизионни шахти бяха изградени до нивото на пътя, за да могат да бъдат достъпни за преглед. Също така беше изпълнен специален отвор с диаметър от 2 м, за да е възможно ефективното доставяне на строителни материали за ремонта на компрометирания участък”.

Строителните дейности се извършваха в изключително затруднени условия, под земята, по дъното на колектора. Бяха приложени сложни инженерни решения за отклоняване на отпадъчните и дъждовни води, които се събират в съоръжението от различните части на ж.к. "Младост". Целта бе осигуряване на пълна безопасност на работещите по строежа, казват от компанията.

Ремонтът на съоръжението струва 160 000 лева.