В Монтанско ще плащат двойно за… замърсена с арсен и кал вода
Жителите на Георги Дамяново не могат да си обяснят на какво се дължи новата цена
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    3
Вода
Снимка: bTV

На протест излязоха жителите на монтанската община Георги Дамяново, където цената на водата се повишава, а качеството – не.

От 1 септември е в сила сериозно увеличение – вместо 76 стотинки на кубик, ВиК дружеството вече иска по 1,60 лв. Това е 108-процентов скок. Ако това само по себе си е смущаващо, то направо шокиращо е какво получават жителите на бедния район, сред които има и много възрастни.

В края на август замервания на РЗИ са показали стойности на токсичния арсен, които превишават трикратно нормата. Според местните проблемът е от над 20 години, но властите винаги са прикривали замърсяването. Освен това, при дъжд от чешмите на хората тече кал с неприятна миризма. Затова и водата не се ползва за пиене, а често – и за миене.

На този фон жителите на с. Георги Дамяново и другите населени места в близост недоумяват защо цената се вдига – в общината няма нито помпени, нито пречиствателни станции. Имат и сериозни съмнения, че с водоноски им се кара… същата заразена с арсен вода, в която просто се добавят големи количества хлор.

От ВиК дружеството не пожелаха да коментират случая пред камерата на bTV, като посочиха, че цената е съгласувана с държавния регулатор, а централният водоизточник се дезинфекцира.

Жителите на Георги Дамяново готвят подписка до президента и омбудсмана.

  • 0
    3
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре