Родители поискаха оставката на директорката на елитното столично 38 ОУ заради инцидента от миналата седмица, при който седмокласник прати в болница момче от V клас след удар в радиатор.

Битото момче се върна днес на училище. „Вече е по-добре, не показва да има страх пред нас, надявам се да не е с това чувство”, каза пред камерата на bTV майката Стефка Йорданова. Тя и бащата на ученика разказаха, че причината за побоя били серия от коментари във „Фейсбук”.

Синът им казал на по-голямото момче „Казвай го това на майка си и на баща си”, а бащата на побойника е починал и това разпалило агресията у него. Със свои приятели влязъл в класната стая на петокласниците, като никой не можел да я напуска по време на нападението.

„Не считам, че в тази ситуация вината е на децата. Децата пробват и вършат неща, които остават ненаказани. Вината е на цялото училищно ръководство. (…) Кой и как прецени да не се вика „Бърза помощ”, те звънят само на родителите на детето, естествено, че бащата ще го прибере – ами ако стане нещо, докато го прибира”, коментира родител на друго дете.

Полицията е разбрала за случилото се ден по-късно, а инспекторатът – 52 часа след инцидента… и то от бащата на ученик от 38 ОУ. Родителите искат от МОН, общината и комисията по образование в НС да бъде създадена анкетна комисия, която да проучи подобните случаи от последните 2 години.

Директорката Виолета Игова и днес не се появи пред родителите, като до момента е говорила само със семействата на пряко замесените деца.

Към момента е ясно, че побойникът не може да бъде преместен в друго училище 30 дни преди края на учебната година. Именно за това е имало ангажимент от страна на училищното ръководство, който очевидно ще остане неспазен.

Междувременно, нападнатото момче се е срещнало с част от нападналите го, а в социалните мрежи е влязъл във връзка и със седмокласника, който го прати в болница. Момчетата са изразили съжаление за постъпката си.

Дали с това темата ще приключи, зависи от инспектората на МОН. От там ще говорят, след като приключат проверката си по случая.