За мащабна политическа чистка сигнализираха зрители на bTV. Според тях, по поръчка от най-високо ниво се уволняват кадри в образованието, за да се назначават свои хора.

След 20-годишен учителски стаж Асим Адемов поема управлението на училището в Долно Дряново. Три години е директор. След смяната на властта бил привикан в кабинета на новоназначения образователен началник в инспектората в Благоевград.

„На един разговор между нас двамата ми каза: г- н Адемов, имам политическа поръчка да ви уволня, като политическата поръчка е от най-високо ниво, както той се изрази, от град София. Имаше предвид г-н Ахмед Башев и казва - аз смятам да я изпълня тази поръчка, тоест да ви уволня, така че ви предлагам два варианта”, казва уволненият директор.

План номер едно - Адемов напуска доброволно и без много шум, а в замяна получава топло учителско място. План номер две - ако откаже план номер едно, му се праща проверка, която все ще намери нарушение, за което да бъде уволнен дисциплинарно.

„Аз казах, че няма да приема варианта, както аз се изразих като мишка да напусна тихомълком все едно съм виновен и нещо съм сгрешил, защото казах, че аз нямам никакви притеснения, нито страх или срам от това, което съм вършил като директор, така че чакам проверката”, заяви Адемов.

Проверката не закъснява, а нарушенията са факт. „По организацията на учебното време е установено, че документално учениците във втори клас, вместо да имат 35-минутен час са се обучавали в рамките на 40 минути. Господин Асим Адемов е попълвал своята преподавателска работа в материалната книга за взетите учебни часове като едновременно през това време в някои от дните е бил в командировка”, обяснява Мария Стоянова, главен юрисконсулт на РИО- Благоевград.

Обявеният за поръчител депутат от ДПС отрече участието си в организирането на уволнението. „Асим Адемов беше острието на ГЕРБ в нашата община и, разбира се беше уволнен съвсем наскоро, не от мен, а от началника на РИО в Благоевград. Не съм поръчал неговото освобождаване, но категорично стоя зад това да бъдат освободени всички директори, които не спазват нормативната уредба”, коментира Ахмед Башев.

„Няма никакво съмнение, че тук е една политическа разправа на депутата Ахмед Башев, който представлява ДПС, като основният мотив в тези райони смесените райони е, че ДПС не търпи хора от етническите малцинства, към които и аз принадлежа, да са извън ДПС, да имат различно мнение, да имат различна политическа ориентация”, допълва Адемов.

„Той как стана директор на училището в Долно Дряново? Заради него изгониха директор, който беше спечелил конкурс, за да могат ГЕРБ да назначат него”, каза от своя страна Башев. Проверка на bTV установи, че тези негови думи са достоверни. Адемов наистина е взел поста от тогавашния директор Адем Ходжа. Последният обаче беше отстранен след като отдал 9-местния си микробус за превозване на 17 ученици и колата се обърна на пътя на 21януари 2008 година. В сегашния казус, според Ахмед Башев установените нарушения са основание за дисциплинарно уволнение.

От образователния инспекторат отрекоха да има констатирани корупционни практики. Обясниха, че нарушенията са административни. И че чакат делото в съда, което Асим Адемов е завел. А народният избраник не отрече, че предстоят нови уволнения - скоро да се готви директорът на училището в Рибново.