Извънредни мерки за сигурност са въведени от страна на Българска агенция по безопасност на храните заради огнището на „птичи грип“ (H5N1) в с. Константиново, Област Бургас, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

В с. Константиново ще бъдат умъртвени по хуманен начин всички домашни птици, които попадат в обявената 3-километрова предпазна зона.

Това са 1171 пернати по списък. Сред тях и 10-те кокошки на баба Велика: „Как няма да ми е мъчно, аз съм ги гледала от пилета, аз съм дала по 3,30 лв , аз съм ги следила цяла година да започнат да снасят, как няма да ми е мъчно."

Предстои преброяване, регистрация и клинични прегледи на птиците в предпазната и наблюдаваната зона от страна служителите на Агенцията.

От страна на Областната дирекция по безопасност на храните следва да унищожат чрез загробване всички птичи продукти. Помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в населеното място трябва да се почистят механично и да бъдат дезинфекцирани многократно.

Въвеждат се 3-километрова предпазна зона около огнището и 10-километрова наблюдавана зона. В последната влизат кв. Меден Рудник и Горно Езерово на Бургас, както и селата Върли Бряг, Димчево, Черни връх, Полски извор, Ливада, Драчево, Дебелт и Присад.

Забрана на търговията и придвижването в и от предпазната и наблюдаваната зона на домашни и диви птици, техните яйца за люпене, както и всички продукти от птици. Не се допуска също и търговията и придвижването на продукти от див пернат дивеч, предназначени за консумация от хора, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

Не се допуска изнасянето на тор, течна екскрементна смес и торова постеля. На собствениците на животновъдни обекти, в които се отглеждат птици само за лични нужди, е разпоредено да не допускат излизането им извън дворовете и обектите.

Забраняват се провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици в цялата страна, както и достъпът до водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици.