Каменно-пластична украса на храм от епохата на Възраждането е застрашена от унищожаване. Църквата е изоставена, но част от артефактите й все още са непокътнати.

Храмът на някогашното село Живовци е обявяван за паметник на културата заради църковния ансамбъл и богатата орнаментика.

Мирослав Марков от монтанския исторически музей коментира, че църквата е специфична за района на Северозападна България.

Снимка: btvnovinite.bg

Релефите върху каменните блокове са фигури, животни и въоръжени пазители на някогашната светиня. Тя и селото осиротяват преди половин век заради строежа на язовир Огоста.

Преди да бъде погълната от водите на хидрогиганта заедно със стотици други, къщата на Анастас била дом за четири поколения.

Макар и загубила величието си църквата все още респектира. Една от колоните на камбанарията вече се държи на едва няколко камъка. С рухването й ще изчезнат и така ценните каменни пластики.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-смелата идея за спасение на ценностите е останките да бъдат пренесени в Монтана и с тях храмът да бъде възстановен в предишния си вид.

Според експерти обаче такъв проект е твърде скъп и нерентабилен - дори да е заради минало, което е било и все още е.