Ударно се почистват деретата във Варна, след като за окаяното им състояние се разбра след наводнението през юни. Сега идеята е всички дерета да бъдат обработени преди разгара на зимата.

Битови и строителни отпадъци, дървета, наноси са обичайна гледка на деретата в българските градове. След потопа в Аспарухово община Варна предприе аварийно чистене, а от няколко дни вече има и сключен редовен договор с фирма.

„За една седмица на терен от 600 метра извозихме около десет тона боклуци, битови отпадъци”, обяснява Александър Несторов, който е технически ръководител на фирмата изпълнител.

Сега се премахват наносите и сухите дървета, а отпадъците се събират разделно и се возят до депата. Предишните години средства за чистене в бюджета не са предвиждани.

„Тия дерета са чистени последно може би преди над 10 години”, обяснява кметът на район „Младост” – Варна, като допълва, че не знае защо това е било така. „Тогава така са преценили хората, които са били на нашите места, но сега виждате, че се вземат адекватни мерки”, подчерта той.

Едно от 37-те варненски дерета е това в ромска махала „Максуда”. Чистено е през лятото, но ефектът вече не се вижда.

„Разбира се, че ще има и санкции, но е невъзможно непрекъснато някой да стои там и да пише актове, а и те на практика са несъбираеми”, коментира зам.-кметът на Варна Тодор Иванов.

Чистенето на каналите трябва да приключи до Коледа. Властта зове гражданите да не изхвърлят боклуците си в дерето.