Учителски протест в село Рибново заради уволнението на директора на училището. Преподавателите не влязоха в клас и застанаха зад бившия си вече ръководител. Според тях уволнението е по политически причини.

430 деца днес нямаха часове. Учителите им обявиха ефективна стачка и отказаха да преподават след отстраняването на директора Манчо Джуркин.

„Няма да има учебна година, няма да се приключат нещата в това училище, докато не дойдат хора тук. Превърнала се е държавата в катинар за хората в Родопите, които мислят по друг начин”, заяви Недим Каламанов, учител.

Според педагозите причината за уволнението е политическа. „Начинът, по който става освобождаването на този директор, както и на предишния, става съгласно периодичната таблица на Менделеев, периодично - идва ДПС на власт, смяна на директорите, които са от други партии”, коментира и Ибрахим Джуркин, учител по химия.

Официално отстраняването на Джуркин е заради провеждане на изпити в стола на училището. Той подписал заповед, с която разрешава учениците, обучаващи се в самостоятелна форма, да положат изпит в столовата. Оправданието на директора - така не се пречи на учебния процес в училището, а в стола е оформен специален кът за изпити. Заповедта за уволнение ще бъде обжалвана в съда.

„100% ще обжалвам, защото тя е отвсякъде неиздържана и по всичко личи, че заповедта е политическа”, казва Манчо Джуркин.

Учителите са категорични, че няма да влязат в клас до връщането на директора на поста му. Опасяват се, обаче, че следващите уволнени ще са те. „Изберете най- добрите 5 учители от цялата Софийска област и ги докарайте тук да се съревновават с мен или с някой друг от нас, да видят какви учители сме”, подчертава Каламанов.

Това е поредното уволнение в региона. Наскоро беше отстранен и директорът на училището в село Дебрен. Тогава мотивът беше, че в един и същи ден бил в командировка и в час.