Напрежението е училището в Рибново остава високо и в началото на новата седмица, а децата не стигнаха до класните стаи в понеделник заради протестите на учителите, които защитават уволнения директор Манчо Джуркин.

Той е уволнен дисциплинарно, а заповедта му пристигнала по куриер. В нея е посочено, че е нарушил правилника за провеждане на изпити, като е разрешил така наречените частни ученици да се изпитват в столовата, а изпитните книжа не били подпечатани. „По този начин се дава право на учителите да дадат учебно съдържание за 1 клас вместо за 8, образно казано”, обясни миналата седмица пред bTV Васко Павлов от Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград.

От селото тръгва подписка за сваляне на депутатския имунитет на Ахмед Башев, както и за уволнението на началника на образователния инспекторат.

Отстраненият директор смята, че уволнението му е по политически причини и обвинява в неправомерна намеса бившия дългогодишен кмет на Гърмен и настоящ депутат от ДПС Ахмед Башев.

По думите на Джуркин, 15 учители, които го подкрепят, са в ефективна стачка, а срещу тях са противопоставени други „под диктовката на Ахмед Башев”. „Сред тях има само един учител, а той ще става зам.-кмет”, изтъкна уволненият директор.

Учителят Саим Саламанов обяви, че продължава да подкрепя отстранения директор. „Ние сме против политическите чистки, които ДПС прави в цялата област Благоевград”, допълни той. „Не се притеснявам от уволнение, ние сме 15 човека кадърни от Рибново, продължаваме нашата стачка”, добави колегата му Ибрахим Джуркин, който има 30-годишен стаж в местното училище.

Кметът на Рибново Феим Исса обяви, че иска да търси компромис чрез дълги разговори с протестиращите учители. „Като кмет искам да вляза в училището и да говорим с колегите”, заяви той като бивш директор на училището.

„През 2003 г. имахме подобен проблем, намерихме компромис след дълги разговори и тогава аз бях назначен за директор, а Джуркин - за помощник по учебната дейност”, обясни Исса. Той настоя, че отстраненият директор е освободен от този пост, но не и от зам.-директорския с ресор учебна дейност.

„Циркът е пълен, къде има дисциплинарно уволнен човек, който да остава на зам.-директорски пост”, възрази Манчо Джуркин, който настоя за намесата на образователния министър Анелия Клисарова в казуса и ненамеса на Ахмед Башев и ДПС в кадруването в училището.

Няколко родители на ученици се събраха в ранния час пред учебното заведение с настояване учебната дейност да бъде възобновена. „Аз нямам вече ученици, но двете ми момчета са завършили тук. Не искаме работа в училището, защото нямаме нужната квалификация. Искаме само децата да учат, а не да ги връщат”, коментира бащата.

„Искам законът да е спазен и децата да бъдат пуснати в училище. Значи има заповед на началника на инспектората изакон, които трябва да се спазят”, категоричен бе кметът на Рибново.

Печатът на училището и ключовете от директорския кабинет обаче са в джоба на уволнения директор, който отказва да ги предаде. Вместо това настоява за оставка на началника на инспектората, който е подписал заповедта му за дисциплинарно уволнение и му я връчил по куриер.