Само един е първокласникът в ОУ „Христо Ботев” в маданското село Букова поляна. Училището е открито още в далечната 1928 г. и в него са учили по над 100 деца годишно. Тази година обаче прагът на школото ще прекрачат само 15 деца.

Майката на малкия Еди Шекиров – Фейме Карамфилова коментира, че въпреки че на малкия Еди му е мъчно за детската градина, момчето се радва и вълнува за предстоящата учебна година. Г-жа Карамфилова смята, че ако в селото имаше повече деца щеше да е по-добре за момчето, но пък така учителите му обръщат повече внимание.

Според директорът на училището Митко Бекяров грижите на преподаватели са на ниво, независимо от броя на учениците. Резултатите от външното оценяване на училището демонстрират много добрите резултати на възпитаниците му.

„Един, един, но той си е радост за нас. Това си е щастие, че имаме първокласник. Основният проблем, за да се случва това нещо - да има един ученик, виждате какво се случва в цялата страна, е демографският срив”, коментира ситуацията кметът на село Букова поляна Ахмед Ахмедов. От 12 години той наблюдава значителните разлики между броя на учениците от основаването на школото и в днешно време. Въпреки това Ахмедов смята, че много от съселяните му искат да останат да живеят на село. По думите му, не всеки се стреми да се премести в големия град.