Двама контрольори на столичния градски транспорт и пътник са в болница, след свада с гратисчия. Напрежението срещу поскъпването на билетчето в София се покачва и тази вечер започва поредният граждански протест пред общината.

Малко преди обед в трамвай 22 на бул. "Дондуков" двама контрольори, мъж и жена, правят опит да глобят пътник без билет.

„Той вади спрей и ги пръска. След това нанася удари на единия”, описа случилото се Румяна Милова от Центъра за градска мобилност.

Контрольорите са приети в болница, а след това са освободени за домашно лечение.

Недоволството расте

Новата цена на билета и покачването на глобите стана повод общинският съветник от БСП Борис Цветков да поиска закриване на Центъра за градска мобилност: „Те се превърнаха в една хранилка, която има 5 човека борд на директорите с големи заплати има 60 човека ръководен персонал”.

Някои от пътниците в градския транспорт днес открито заявиха, че няма да плащат след като билета стане 1,60 лева.

Снимка: bTV

Проста сметка, която включва гориво, амортизация и административни разходи, показва, че придвижването с автомобил в София е по-бързо и по-евтино отколкото с трамвай и автобус, дори за сам човек, ако се ползва еднократен билет за градски транспорт с новата цена. Със скутер е в пъти по-евтино и по-бързо отколкото с трамвай. А дори велосипедът има същата средна скорост като наземния градски транспорт в София, при почти нулеви разходи.

Снимка: bTV

След 1 юни се очакват масови хайки на контрольори в столичния градски транспорт.