Три столични квартала с наднормено замърсяване на въздуха
"Надежда”, „Хиподрума” и „Павлово” са с висока концентрация на фини прахови частици
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    1
смог, прах, запрашаване, въздух, комини, планина, софия
Снимка: iStock

Три квартала в София са с измерено наднормено замърсяване на въздуха.

„Надежда”, „Хиподрума” и „Павлово” са с концентрация на фини прахови частици (ФПЧ) 4 пъти по-висока от допустимата. Данните са публикувани в ежедневния бюлетин на Изпълнителната агенция по околна среда.

запрашаване, данни
Снимка: bTV

В Шумен стойностите на ФПЧ са също над 4 пъти по-високи.

Причина за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ е масово използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия, се посочва още на сайта на агенцията.

Според еко-експерти обаче и при поддръжката на улиците остава мръсотия. От общината са категорични, че не се хвърля пясък, а основно соли. Но мръсотията, която остава около бордюрите ще бъде изчистена едва когато дойде и пролетното миене на булевардите.

Димитър Кенаров споделя, че има дни, в които когато излезе навън усеща задух. Според него данните за смога трябва да се показват на спирките.

Екозащитници предстои да излязат на протест следващата седмица. Едно от исканията ще е държава и община да не дърпат в различни посоки по отношение на въздуха. „Общината улеснява повече овтомобилния трафик вместо да създава по-добри условия за градски транспорт. Улиците са в много лошо състояние - те не се мият”, категоричен е Борислав Сандов от "Зелените".

Лазар Петрунав, от дирекция "Околна среда" към Столичната община коментира, че инвестициите са двупосочни - голяма част отива за градския транспорт, за нови превозни средства. Подобрява се транспортната инфраструктура защото без това не може - така или иначе има автомобили.

  • 0
    1
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре