Масови нарушения на Закона за продажба на акцизни стоки. Във Велико Търново деца си купуват цигари на бройка от търговски обекти на метри от училищата. Загрижени настойници се обърнаха към bTV с молба да разобличим нарушителите.

„Един ден си дойде от училище и ми мирише на цигари. Викам Ани пушила ли си - не. Кат всеки човек отрича. И я прегърнах, щото тя майка й почина, и я прегърнах и тя ми призна- дядо пуша, те повечето деца от нашия клас пушат.", разказа Георги Ангелов, който е дядо на шестокласничката Ани.

Мъжът с ужас разбира още, че децата купуват цигари от магазин на метри от училището. Отиваме заедно с Ани „на пазар”.

За да сме сигурни, че шестокласничката е купила цигарите от магазина, я пращаме втори път, с уговорката, че ще влезем като клиенти след нея. Вътре любезно ни предложиха предимство. Развръзката настъпи, когато уж напуснахме обекта.

Собственикът отказа да се срещне с нас. Нареди по телефона магазинът да бъде затворен. За да разсеем съмненията за прецедент се допитахме до още деца от същото училище. Казват, че не пушат... много.

По силата на закона продажбата на цигари на деца е административно нарушение. За дядото на Ани обаче това е престъпление: „Не че е станало - струват два, три хляба, четири - пет. Ами това е, че ти си малка, дроба ти, белия ти дроб, дядо, ще стане на паяжина"

Възрастният мъж сезира нас, с надеждата институциите да заработят в полза на децата.