Българин, който е учил в едни от най-престижните световни университети, се връща в родния си град с мисията да учи и помага на хората у нас да живеят здравословно.

Само за 6 месеца момчето от Америка превръща каузата си в обща.

До Кембридж и назад

Той се казва Калин. На 31 години. През 2002 г. спечелва стипендия и заминава да учи биология и химия в престижен колеж в Америка. После записва докторантура по генно инженерство. 11-годишното му обучение завършва със специализация в Кембридж.

В началото на тази година, неочаквано за всички, великотърновецът загърбва американската мечта, за да сбъдне българската.

„Аз всичко имах там - стипендия, топ университети, хиляди приятелства, никакъв проблем нямах. Но просто мисълта винаги оставаше и си казах - защо да отивам там, където там има 1000 калиновци, а тук няма.", казва той.

През последните 6 години от престоя му зад граница, здравословният начин на живот за младия доктор се превръща в кауза. Разгръща я в родния си град.

Заразител

„Усещам едно позитивно активизиране на града. Те (жителите му – б.р.) първо мислят за насъщния и аз им казах „Трябва да премахнеш тази бариера”.Това не е някакъв фитнес, където да дадеш пет лева за упражнения, 6 лева. Това е за абсолютно всеки.", обяснява Калин. Той предава опита си без да иска заплащане.

Съмишленици събира чрез социалната мрежа.

„Като разбрах, че прави някаква група, в която да тичат хора, да спортуват и мислят за здравето си, и съответно и аз много се мотивирах покрай него и наистина и аз започнах.", разказва и Александра Йолкова. Други също са категорични – от доктора струи заразителен ентусиазъм.

Само за 6 месеца безплатните съвети и занимания сред природата се превръщат в начин на живот за близо 1000 души. А мечтата на Калин е да създаде безплатна Академия за здраве.

Доктор Калин Василев ще бъде гост утре сутрин в предаването Тази неделя!