Не незаконният добив около Перник е причина за обявеното бедствено положение, заяви заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на пресконференция за свлачището в пернишкия квартал „Рудничар”.

Той все пак подчерта, че Министерството на енергетиката не бяга от отговорност , нито пък прехвърля темата към други институции.

„След като вчера бях на място на инцидента и днес събрахме цялата първична геоложка експертиза, експертите от Министерството на енергетиката и дори ликвидаторите са на мнение, че не незаконният добив е причина за обявеното бедствено положение в Перник”, посочи Станков.

„Парадоксът в случая започва още през 1975 г., когато се взема решение за изграждане на жилищни постройки в района на квартал „Рудничар”, каза той. По неговите думи голямото количество вода в земните също недра допринасят за свличането на скалните маси.

Жечо Станков припомни, че експерти от министерството извърши две проверки за незаконен добив в района на град Перник. „Стартираме действия по криминализиране на незаконен добив не само на въглища, а на всички природни богатства в страната“, заяви той.

По думите на заместник-министърът вече има подготвени текстове за промяна на Закона за подземните богатства, които целят ефективното задържане на нарушителите. Подготвените промени се обсъждат междуведосмтвено днес в Министерството на енергетиката и се очаква внасянето им в Народното събрание в най-кратки срокове.

„Нашата цел е да успокоим гражданите на град Перник и да вземем всички превантивни мерки за предотвратяването на бъдещи инциденти“, подчерта заместник-министърът на енергетиката.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че ведомството ще отпусне още тази година пари за укрепване на свлачището, предвидени по план за догодина. През 2015 г. за техническа ликвидация на мината вече са отпуснати 683 хил. лв.

Според ликвидаторите на дружеството "Мини Перник" ЕАД, цитирани от пресцентъра на икономическото министерство, закритите галерии са напълно обезопасени и до тях нямат достъп външни лица. Нерегламентиран добив имало на повърхността, където обаче ведомството не може да контролира.