Строежът на девететажен блок в местността Пчелина във Варна е напукал много от постройките в района. Повечето от тях са едноетажни къщи или вили. Хората се притесняват, че новата сграда не само не се вписва естетично, но и поставя под риск другите постройки в околността.

„Откакто почна строежът, оградата започна да се свлича, по един пръст се отваря. По стените започнаха да се появяват напуквания”, коментира пред камерата на bTV Дияна Петрова, жителка на района.

Други споделиха, че бетонът, който са излели пред къщата си едва преди месец, се е напукал и натрошил.

Още миналата есен хората от Пчелина започнали да пишат жалби до съответните институции  - до общината, до РДНСК, до омбудсмана, до съда. От строителното министерство са назначили проверка на РДНСК едва през миналия месец. От съда пък отговорили, че жителите нямат право на мнение, защото не са непосредствени съседи.

Според хората блокът, който се строи, няма да има нужното отстояние от околните сгради и от планираната скоростна магистрала, която трябва да минава в близост до постройките.

По думите на Виктор Бузев, главен архитект на Варна, всички законови изисквания са спазени и няма пречки за строителство в такъв обем.

Изводите от геоложко проучване от 2014 г. твърдят, че няма нужда от допълнително укрепване, защото теренът не е свлачищен. Строежът на новата сграда все пак би допринесъл за укрепването на ската в близост до сградата.

В същото време обаче зоната е определена като имаща „свлачищен генезис” в писмо от общината. Главният архитект на Варна коментира, че според заповед на министерството на регионалното развитие е забранено да се строи на териториите на активни съвременни свлачища. По думите му конкретната територия не попада в такава зона.

Въпреки уверенията на строителя и общината според хората е въпрос на време свлачището да се активира.

Междувременно стана ясно, че последствията от друго свлачище, случило се преди четири месеца в град Варна, все още не са разрешени.

Свлачище препречи пътя на мнозина до домовете им

Преди близо четири месеца при изкопни работи на нов строеж рухва единственият път до домовете на стотици варненци от квартал Възраждане и местността Пчелина във Варна. Оттогава хората могат да стигнат до жилищата си само по нестабилна дървена стълба. След репортаж на bTV за проблема от началото на този месец варненци получиха обещание от районното кметство, че до дни ситуацията ще бъде разрешена.

„Няма никакъв достъп на линейки, на пожарни. По никакъв начин не можем да стигнем до домовете си”, коментира Ивана Иванова – една от жителките на квартал Възраждане.

На 3 август районният кмет Христо Христов коментира пред камерата на bTV, че „трябва да им осигурим само един багер, който да отъпче това нещо, пътя, да настелят чакъла и фактически още утре пътят може да бъде готов и да се отвори”.

На следващия ден обаче се оказа, че багерът, който трябва да изгради пътя, се е счупил. Последва ново обещание от страна на Христов. „Аз не съм човек, който би си плюл на думите. Така че ви казвам, че наистина проблемът беше в багера. Надявам се да бъде оправен, ако не, аз ще търся и други възможности, разбира се, и ви обещавам, че до няколко дни пътя ще го има”, коментира той.

Михаил Михайлов, един от жителите от пострадалите райони, коментира, че въпреки всички обещания техниката е работила само 2-3 дни, след което работниците са напуснали обекта. Оттогава нищо не се е случвало.

Съседите вече обмислят крайни мерки.

„Остава да блокираме някой път, нещо, не знам, да взривим някой. В кръга на шегата, разбира се, дотам чак няма да се стига, но се надявам поне да се вземат някакви мерки вече”, изрази възмущението си Евгени Милушев, един от жителите на района.

Този път хората потърсиха отговор на проблема си в Голяма община - Варна. Зададен е същият въпрос - кога ще бъде изграден пътят.

Според Христо Иванов, заместник-кмет на Община Варна, проблемът ще бъде решен в следващите дни. „Утре ще бъде изпратена необходимата механизация и хора, които да изпълнят необходимите строителни работи”, допълни още той.

Остава да видим дали този път обещанията ще бъдат спазени.