Държавата отпуска 900 хиляди лева за свлачището в Оряхово. Целта е да бъде изграден нов резервоар за питейна вода. Старият е много близо до потъналата земя, която заплашва да остави жителите освен без къщи, и без вода.

93-годишната Мара Георгиева е сред стотиците застрашени в Оряхово, но отказва да се изнесе от дома си, разпадащ се под натиска на свлачището: „Да падне тука, да ма затрупа, да ма не търсят даже”.

На 20 метра от ръба на свлачището се намира водонапорният резервоар на града.

„Ако тази земя, върху която стоим в момента, тръгне да се свлича, ще убие хора, тази вода ще убие хора”, смята кметът на Оряхово Росен Добрев.

Водоемът с вместимост 350 кубични метра превантивно е изпразнен заради поредното събуждане на земята през февруари. Но идва лято и градът е заплашен от режим, тъй като потреблението на вода традиционно нараства.

За съжаление, свлачището е разрушило и извора, от който хората черпят вода, когато чешмите в града пресъхнат, затова изграждането на нов водоем е наложително.

Проблемът с водоема е отпреди десет години, но едва сега намира разрешение. Близо милион лева ще глътне изграждането на ново съоръжение. Кметът се надява в близките месеци да бъде възстановено нормалното водоподаване.

Бракуваният водоем ще се разследва от прокуратурата, тъй като битува мнение, че е бил спукан и е предизвикал последното свличане на земни маси.