Водоем близо до София се превърна в незаконно сметище. За това сигнализираха зрители на bTV.

От години риболовци идват тук заедно със семействата си.

Езерото е близо, удобно и добре зарибено от самите тях. Докато в един момент от водата вместо риба не започват да изплуват боклуци.

Строителните отпадъци, които се изхвърлят от камионите наблизо изплуват в средата на водоема. Шанс да се разградят обаче няма, защото това са главно стиропори и пластмаси.

„Имаше страшно много хубави животни. Патици, рибари, чапли съм виждал. Пролетта беше пълно със щъркели.

В момента почти на 90% всичко е унищожено и от животните, и от растенията”, възмущават се хората.

Преди години вместо вода тук е имало мина за инертни материали. Отдавна е трябвало да бъде рекултивирана. Вместо това се превръща във водоем.

Фирмата

Потърсихме фирмата, която е трябва да засипе с пръст бившата мина. Докато чакаме шефовете, камионите не спират да минават през рампата. На нея се качва дори един, пълен с мушама за хидроизолации и полиетилен.

На място идва Радослав Ангелков, който не казва каква е длъжността му във фирмата, но и не иска да го снимаме.

Разрешителното на фирмата е за изхвърляне на пръст и строителни материали. Нито един документ не позволява изхвърлянето на стиропор, пластмаси и найлони, които плуват вместо риба във водоема.

Какво си намерихме

Връщаме се привечер, когато мястото трябва да е затворено. Камиони обаче продължават да прииждат и в извън работно време. Въпреки че повечето от сметта е зарита намираме една част. Взимаме си стиропор.

Търсим Регионалната инспекция по околната среда и водите. Последната проверка на обекта е направена веднага след нашия екип.

„Установени са отпадъци от опаковки... То не са само отпадъци от опаковки, а и битови отпадъци, за което е дадено предписание на дружеството да бъде почистено. На самите насипи няма. Няма установени такива замърсявания”, каза главният експерт по управление на отпадъците в РИОСВ-София Ирена Милушева.

Когато показваме какво сме си намерили обаче версията се променя: „Да, установиха се замърсявания с отпадъци... На дружеството са дадени предписания да бъдат почистени...”

След намеса на екипа ни на фирмата е съставено предписание да изчисти водата около насипа. От Регионалната инспекция и столична община обещаха да затегнат контрола на обекта.