Точно след седмица заводът за преработка на боклуци в София ще заработи, след като депата за хранителни и зелени отпадъци ще започнат да преработват първите тонове боклук. Заводът за отпадъци може не просто да направи София по-чиста, но и да донесе преки ползи за джоба на столичани.

Вече работи пречиствателната станция, където на практика става преработването на течността, която се образува от боклука. Тази течност се пречиства до бистра вода, която може да се използва за поливане например.

Капацитетът на мястото е за над 600 кубически метра на денонощие. Това е първият етап от цялостната инсталация за третиране на битови отпадъци на столична община. Вторият също е готов и ще заработи след седмица.

Всички хранителни остатъци от ресторанти, заведения, търговски вериги, кухни, както и зелените отпадъци от паркове и градинки ще влизат в тези инсталации. Още първите дни тук ще се преработват близо 20 тона биоразградими боклуци, което трябва да облекчи чувствително събиране на сметта от металните контейнери.

„От друга страна, ще облекчи преработката на отпадъци от тези контейнери, тъй като това е най-тежкия елемент, защото хранителните отпадъци замърсяват всички останали отпадъци и понякога правят невъзможно рециклирането”, обясни зам.-кметът на София Мария Бояджийска.

Отпадъците ще се преработват в тор и хумус за наторяване на градини. Целият този процес ще произвежда и електроенергия. „Произведената електроенергия е два пъти повече от консумацията на площадката, т.е. задоволяваме напълно нуждите и имаме излишък от енергия при един напълно зелен проект, който позволява пълна автономия на системата”, обясни директорът на завода Николай Савов.

Всички заведения и магазини вече са задължени да изхвърлят отпадъците си разделно в предоставени от общината кофи. В един ресторант са съгласни да правят това, но питат трябва ли таксата им за смет да остане толкова висока, след като рециклират на практика всеки свой отпадък. И ще бъде ли общината коректна, за да бъдат коректни и те?

„Въпросът би бил на колко време ще бъдат изхвърляни тези контейнери. Мисля, че не всички заведения, особено по-малките, могат да си позволят да имат хладилни помещения за отпадъци, защото представете си какво се случва след седмица, ако стоят тези отпадъци”, обясни собственикът Милан Миланов.

Наред с новите инсталации трябваше вече да се строи и дългочакания завод за битови отпадъци, но Европейската комисия имаше съмнения за фирмата-изпълнител. Преди броени дни те паднаха и вече е отпушено строителството на завода, който трябва да бъде завършен през октомври 2015 г.

Тези инсталации и бъдещият завод за битови отпадъци ще произвеждат електроенергия. Общината и „Топлофикация” вече са се споразумели тази енергия да се ползва безвъзмездно от енергийното дружество, което трябва да намали разходите им с 60 млн. лв. годишно и да позволи цената на парното да не се вдига или дори да бъде намалена.