Измама с ниските цени на чадъри и шезлонги. Сезонът по Черноморието официално започна, а с него и триковете на наематели на плажове.

На Северния плаж в Бургас боклуците са повече от туристите. Ивицата беше отдадена на търг преди дни и нито е почистена, нито обезпаразитена. "Има кърлежи, мухи, пчели. За първи път сме на плаж днес, но няма да ходим тук.", коментира  Димитрина Димитрова.

Стойките на чадърите ръждясват между неработещите заведения. Цената от 7 лева, обявена за този сезон, стряска плажуващите. Румяна Димитрова е категорична, че не бива да се плаща за сянка – „в крайна сметка, това е градски плаж.”

На другия плаж в Бургас, който няколко лета беше безплатен, сянката вече има цена – 5 лева за чадър и 7 за шезлонг.

"Казаха, че тук ще бъдат два реда, след това ще почнат тук да нареждат. И чакат туристите", коментира Димо Димов, спасител на Централен плаж в Бургас.

Мръсна вада с неизвестна течност разделя плажа на Нестинарка. Бараката, в която трябва да се помещава медицинския пункт, всеки момент ще се разпадне".  "Ще се предлага, както е в Гърция - едно кафе задължително, за да ползваш, а чадърът ще бъде 30 ст. плюс една вода", коментира спасителят на „Нестинарка” Иван Стоянов.

Въпреки че табелата с цена 5 лв ту се появява, ту изчезва, най-евтиният плаж по Черноморието е на път да остане мираж.  "Те са длъжни да предлагат цените, които са предложили в офертата", заяви Николина Ангелкова, министър на туризма. При нарушение се прекратява договора за концесия.

С някои от новите стопани министерството ще преговаря да намалят цените на плажните принадлежности.

Докато плажовете са в подготовка услугите са на промоция, а за да се променят цените ще трябва да минат и законовите изменения.

Очаква ли ни по-добър летен туристически сезон тази година?